Защо символ на електронната поща е знакът @ (аt),

...
   Защо символ на електронната поща е знакът @ (аt),
Коментари Харесай

Как е възникнал символът за електронна поща?

 

 

Защо знак на електронната поща е знакът @ (аt), който у нас е прочут още като „ маймунско А “ и „ кльомба “?

Знакът „ @ “ не е фиктивен особено поради интернет, както някой би предположил. Този знак се е употребявал още във времената на Ренесанса – през XV-XVI век. На испански, портуталски и френски с този знак обичайно се означавал „ арроба “ – мярка за тежина, равна на 12-13 кг. След това „ кльомбата “ се преместила към счетоводните документи, където нейното потребление пособие да се редуцират записите – тя била късият вид на британския претекст „ at “. Тъй като се употребявал в счетоводната документи, признакът закономерно се появил върху клавиатурите на първите пишещи машини.

Именно там го забелязал и Рей Томлинсън, откривател на американската BBN Technology, до момента в който разработвал пощенска стратегия, позволяваща да се изпращат известия сред отдалечени компютри. Именно този знак се трансформирал в знак на електронната поща.

У нас признакът е именуван „ кльомба “, „ маймунско а “, „ маймунка “. Думата „ кльомба “ е употребена за пръв път в предаването „ Добро утро “ от Пенко Русев, водещ на играта „ Торнадо “, който желал в резюме да каже служебния мейл на играта. Иначе в старобългарския кльомба значела грозно написана писмен знак.

Символът е забавно определян и в други страни: в Русия е именуван „ куче “, поради електронна игра, в която трябвало да се гони @-образно куче. В Полша знакът припомня на свинско ушенце, на датчаните им мяза на свинска опашчица, а унгарците го дефинират като червейче.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР